Какво се крие зад значението на магическите заклинания?

0 коментара0/5

Има магически думи, като "фокус мокус" или "абракадабра", които всички сме чували, а илюзионистите използват в своите представления. Въпреки популярността на тези фрази обаче, тяхното значение и произход остават загадка за мнозина. Открийте какво се крие зад най-популярните магически заклинания:

Какво се крие зад значението на магическите заклинания?
 © iStock

Симсалабим

За произхода на тази популярната и причудлива магическа фраза има различни теории.

Някои смятат, че тя е създадена на основата на датска приспивна песен, а други, че произлиза от арабската фраза, която означава "Лъвът е цар на пустинята".

Симсалабим е свързвана и с името на извесният магьосник от началото на XX век Данте Магьосника, псевдоним на Хари Аугуст Янсен, който превърнал фразата в своя запазена марка, с която подканвал публиката да аплодира.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Бяла магия >>>

Абракадабра

Докато днес "aбракадабра" често се използва от сценичните магьосници за развлечение, то в Древен Рим хората наистина мислили, че думата притежава мощна магическа сила.

Според една от теориите за произхода и, "aбракадабра" произлиза от еврейските думи "ab, ben, ruach hakodesh", които се превеждат като "Отец, Син и Светият Дух". Така думата е всъщност позоваване на Светата Троица.

Според друга теория, тази магическа дума произлиза от друга вълшебна дума, известна като "абракса". Тя е специална, тъй като събрани нейните букви, в гръцката нумеология отговаря на числото 365, т.е. броят на дните в една година.

Добави описание

Още една теория за произхода на думата "aбракадабра" е арамейската фраза "Avra kadavra". Смисълът на тези магически думи е "нека нещото да бъде унищожено" и се използвало за лечение на болести. Думата е използвана като талисман през вековете, като хората са вярвали, че тя ще ги пази от злини.

Фокус Мокус

Тази древна комбинация, подобно на "абракадабра", има нееднозначна история назад във времето, с множество теории за това къде и кога точно е произлязлa. Една от теориите гласи, че произлиза от фалшиво латинско заклинание - "hax pax Deus adimax", използвано, за да създаде определен авторитет на магьосническит трикове.

Друга, далеч по-интересна теория, предложена през 1694 г. от Джон Тилошон, Кентърбърският архиепископ е, че произлиза от латинската фраза "Hoc est corpus meum" (Това е моето тяло), която се използва в католическите църковни ритуали. 

Добави описание

В скандинавската култура пък фразата "Очус Бочус" била заклинанието, което се смятало, че призовава духовете с магически сили и ги прикава към дейстивие. Макар днес „Фокус Мокус“ да се възприема като синоним на измама, тази фраза е един от най-старите термини, използвани от окултисти и илюзионисти като магическо заклинание.

ВИЖТЕ ОЩЕ: 15 знака, че сте били вещица в миналия си живот >>>

Алаказам

Тази дума наистина е забулена в мистерия и никой не е сигурен откъде произхожда завладяващото заклинание.

Въпреки това различни изследователи смятат, че може да бъде свързано с хиндуистката дума за "перфектно", или да е вариация на арабската дума ‘Al Qasam’, която означава клетва.

Друга теория гласи, че "Алаказам" е собствено име на магьосник, който бил призоваван по този начин и името му се превърнало в  магическо заклинание.

Още от "Загадъчно"

Цветоскоп - избери си цвят и виж хороскопа си за деня

Цветоскоп - избери си цвят и виж хороскопа си за деня

Не става въпрос за това кой е любимият ви цвят, а кой цвят привлича вниманието ви днес, утре или в други ден. Вижте какъв е хороскопът за деня ви според избора ви на цвят.

Индийски хороскоп II част

Индийски хороскоп II част

Кои са основните черти от характера на нашите близки и приятели, дори на нас самите? Как животът ни може да бъде определен от една единствена дума? Може да откриете отговора на този въпрос, благодарение на индийския хороскоп.

12 растения за положителна енергия у дома

12 растения за положителна енергия у дома

Има растения, които помагат за създаване и привличане на позитивна енергия в дома ни. Вижте кои 12 растения привличат положителна енергия и побързайте да се сдобиете с тях.