Чудото, наречено светена вода

1 коментар0/5

Светената вода е извор на надежда за много хора, които искат да се пречистят и да се предпазят от злото, да се излекуват или да помогнат на близките си. Вижте какво трябва да знаете за чудото, наречено светена вода!

Чудото, наречено светена вода

Какво представлява светената вода?

Светената вода е вода, осветена от църквата или неин религиозен представител. Свързва се със силата на Христос, който имал способността да подчинява водата на волята си - Библията разказва, че той притежавал чудотворната сила например да превърне водата във вино или да ходи по вода.

Светената вода има способността да отмива греховете на хората, да ги предпазва от зли сили, да ги дарява със здраве и да им дава своята благословия. В някои култури вярват, че светената вода може да служи като оръжие срещу вампири, но църквата отрича подобно твърдение, защото подобни действия, свързани с митични същества, се смятат за езически ритуал.

Църквата прави няколко вида освещаване на водата. При два от тях това може да става извън пределите на религиозния храм, по всяко време на година и деня – при малък водосвет за здраве или при повод (раждане на дете, при освещаване на нов дом или друг вид придобивка). Освещаване на водата се прави и при кръщене, но тогава водосветът се осъществява в църквата.

Добави описание

Прави се и Велик водосвет за Богоявление, когато кръстът се потапя във вода и се хвърля в открити водоеми. По време на водосвета, независимо дали голям или малък, се четат различни молитви за здраве и благополучие. Освещаване на водата може да се направи и след погребение с цел прогонване на злото и смъртта от дома.

Светена вода може да си налеете по всяко време на деня от всеки храм, параклис или църква – не се плаща нищо.

Хората вярват, че в природата съществува и вода, осветена по естествен път по волята на Бог. Водата от аязмо (водоизточник в близост до свещено място) се смята за светена – такива са например местата около Бачковския и Рилския манастир. Ако аязмото пресъхне, означава, че изворът е бил осквернен.

Как се приема светената вода?

Някои хора вярват, че светената вода притежава чудотворни сили и умее да лекува, затова едни я пият, а други само пръскат с нея или я втриват в тялото. Светената вода може да се прие по всяко време от боледуващи. Здравите пък трябва да я приемат само на гладно или да рисуват с нея кръст на челото. Светената вода винаги се пие на три глътки, като междувременно близките отстрани четат молитви за здраве.

Някои смятат, че веднъж налята, светената вода никога не губи силите си, докато други вярват, че след време способностите й намаляват. Само при водата, налята на Богоявление, може да се долива обикновена, без това да отслабва чудодейното й действие.

Когато съдът със светена вода се изпразни, той се изплаква, като водата при миенето никога не трябва да се хвърля на мръсно място (канал, тоалетна). Най-добре я изсипете при цветята.

Полезна или вредна е светената вода?
Много лекари и биолози смятат, че светената вода може да е вредна за здравето на хората. Това се дължи на откритите през годините случаи на светена вода, която съдържа бактерии и вирусни инфекции като стафилококи и стрептококи. Истината е, че никога не може да сте сигурни дали водата е замърсена или не. Затова може вместо да я пиете, да пръскате с нея болните места или да я държите близо до осветена икона.

Светената вода никога не бива да се използва за езически обичаи или магии!

11.10.2013/ Христина Спасова

1 коментарДобави коментар »

blackmamba

От blackmamba11.10.2013, 13:27 ч.

Да, самовнушението е голяма сила. Току-виж и чудо станало.

Виж всички коментари за "Чудото, наречено светена вода".

Още от "Загадъчно"

Съвпадения и синхроничности (22-28 февруари)

Съвпадения и синхроничности (22-28 февруари)

Какво ни очаква тази седмица според звездите. Вижте седмичния хороскоп за периода 22-28 февруари, изготвен от топ астролога Татяна Янковска.

Екстрасенси, врачки, баячки...  – къде е истината?

Екстрасенси, врачки, баячки... – къде е истината?

Те всички твърдят, че притежават „дарба", нещо божествено. В периферията на официалната медицина, те по един или друг начин успяват да отстранят малките ни ежедневни болежки, но правят понякога и чудеса със сериозните заболявания,

Скритото значение на родилните петна

Скритото значение на родилните петна

Има много поверия и суеверия около значението на родилните петна, тяхната форма и частта от тялото, на която са се появили. Вижте какво е скритото значение на родилните петна.