15 неизвестни факти за сънищата

0 коментара0/5

Сънувате ли? Всички сънуват, дори и да не искат. Сънищата са една мистериозна част от живота ви, която носи със себе си много въпроси без отговор. Ето едни от най-любопитни факти за сънищата, които може би не знаете.

15 неизвестни факти за сънищата

Ако се чудите дали сънувате или всичко е реалност, се опитайте да прочетете текст или да кажете колко е часът. Ако не успеете, навярно сте в капана на сънищата. Повечето хора не могат да четат в съня си, а часовникът всеки път показва различен час.

Съществува цяла субкултура от хора, посветени на съзнателното сънуване. Те се опитват да поемат контрол над сънищата си, което да им позволи да правят неща като да летят, да минават през стени, да пътуват във времето, макар и само на сън.

Благодарение на сънищата са се появили някои от най-гениалните идеи и изобретения в света. Например Google (Лари Пейдж), генератора на Тесла, двойната спирала на ДНК на Джеймс Уотсън, шевната машина на Илиас Хауи, периодичната таблица на Менделеев и др.

15 неизвестни факти за сънищатаВярвате ли, че сънищата могат да предсказват бъдещето? Знаете ли, че мнозина от оцелелите жертви на атентата на 11 септември или тези от Титаник са сънували катастрофалния ден? Ейбрахам Линкълн пък е сънувал убийството си, а Марк Твен е сънувал смъртта на брат си.

Сънищата могат да доведат до сънна парализа – невъзможност да се движите и усещането за присъствието на нещо наистина зло до вас в стаята. Всичко това се случва в съня ви, но усещането е за нещо съвсем реално. Какъв по-лош кошмар от този?!

Когато сте в РЕМ фаза на съня си, очите ви трепкат и се въртят, макар и затворени, а тялото ви се парализира. Ето това е и причината мъжете неколкократно да получават ерекция по време на сън, защото неколкократно изпадат в РЕМ фаза на съня си. 

10 любопитни факта за ерекцията >>>

РЕМ фазата на съня е и моментът, когато някои хора изпадат в състояние на сомнамбулизъм – рисуват, правят секс, карат кола, извършват убийство, скачат от третия етаж и нищо от това не си спомнят.

Случвало ли ви се е толкова много да ви е харесал сънят ви, че да не искате да се събуждате, а когато се събудите, да искате да заспите отново с идеята да продължите същия сън. Някои са толкова обсебени от тази идея, че прибягват до вземането на ДМТ (Диметилтриптамин) – съединение, което всъщност се произвежда естествено от организма, особено по време на дълбок сън.

Противно на очакванията, по време на сън мозъкът работи много по-усилено, отколкото в будно състояние.

15 неизвестни факти за сънищата

Сънищата имат пряка връзка с креативността. Както вече казахме, някои от най-гениалните творения на човечеството са продукт на нечий сън. Но, макар и малко на брой, има хора, които не могат да сънуват, или сънуват много рядко.  Тези хора се справят изключително зле със задачи, изискващи креативност.

А знаете ли, че до 5 мин., след като сте се събудили, вече сте забравили 50% от съня си, а след 10 мин. вече не помните 90% от съня си. Това е и причината мнозина да твърдят, че не сънуват. Всъщност сънуват, но не помнят, че са сънували.

Хората, които са родени слепи, не сънуват образи, а сънищата им са свързани с другите сетива – вкус, обоняние, слух, осезание.

Животните също сънуват, изпадат в РЕМ фази, трепкат с очи и лапи и т.н.

По време на съня си може да имате няколко различни сънища, в зависимост от това през колко РЕМ фази на съня преминете. А сумарно средностатистическия човек сънува около 1 до 2 часа общо по време на сън.

Не всички сънища са цветни. Около 12% от хората сънуват черно-бяло.

15.11.2016 Ели Йорданова

Още за: сън, сънища

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "15 неизвестни факти за сънищата".

Още от "Загадъчно"

Анимационните герои, които точно олицетворяват всяка от зодиите - 1 част

Анимационните герои, които точно олицетворяват всяка от зодиите - 1 част

Анимационните герои са модели за подръжание и истински приятели за подрастващите. Те имат своя индивидуалност и черти на характера, които копират човешките. Рядко обаче се замисляме, че всъщност си приличаме с тези любими герои. Ето и кои са онези, които точно съвпадат с характерните черти на всеки от 12-те зодиакални знака:

Радиестезия - силата на махалото

Радиестезия - силата на махалото

Вярвате ли в това, че всеки обект има собствено излъчване, което може да се улови от махало? Някои твърдят, че с радиестезията може да се откриват заболявания на най-ранен стадий. Според други махалото може да открие дали двамата души си подхождат – в любовта или бизнеса. А вие вярвате ли в силата на махалото?

Въздействието на свещите

Въздействието на свещите

Въздействието на свещите зависи от цвета им. Червените са за повече сила, жълтите - за повишаване на интелекта, кафявите - за спокойствие у дома.